неделя, май 01, 2011

Шарена почивка

 Великденските празници дойдоха толкова на време за мен, че и до сега се чувствам благодарна. Точно в момента, в който почти изпушвах от какви ли не задачки, дойдоха почивните дни. Аз ги започнах и предсрочно - взех си отпуск от Анимус и тръгнахме за Сливен. Магическо нещо е смяната на мястото и малкото бягство от всичко. В момента, в който седнахме в колата, забравих за всички задължения и веднага започнах да си почивам:)

Ден-два преди тръгването бях довършила и малък подарък за в Сливен - покривка за маса, със звезди. Зарадвах се на дизайна, понеже звездите не са вдействителност ромбовидни, а са от триъгълничета. Това ги направи лесни за шиене, но пък ефектни:) Формата на покривката я реших почти на края, защото май започнах да се изморявам от четириъгълници. С добавеното машинно куилтване покривката си стана точна, получи се лесно и ефектно, а и се надявам да изпълнява функцията си:)
Към нея уших и панерче, което обаче забравих да снимам.
Същевременно точно преди празниците в магазина дойде жена с интересна задача - реставрация на стар, изцяло ръчно правен куилт. Съставен е от т.нар. блок "папионка", който е предизвикателство за шиене на ръка. Не мога да ви опиша вълнението ми да разглеждам куилта, шит изцяло на ръка в щатите. Той е протъркан от употреба, с много изтънени платове... но куилтването не е мръднало:) Блоковете съвсем не са напълно еднакви, бодовете на ръчното куилтване са на различни растояния... и все пак куилта е съвършен и прекрасен. Той е изпълнявал функцията си, красил е дом и е стоплял бебчета, бил е многократно пран, сушен, настъпван, дъвкан, цапан, пран отново... Може би всеки куилт, който шием, би искал да изживее такъв пълноценен и истински живот:)
Посъветвахме жената куилтът да не бъде реставриран. Той заслужава да изживее старините си както му се полага, без да бъде опасно дозакърпван. Но пък й предложихме да ушием негово копие, което да и напомня за него и да й служи вярно, както е служил на баща й първообраза му. Жената се съгласи. Когато видях имейла й, че е съгласна, се почувствах започваща нещо страхотно. Ще шия копие на куилта, изцяло на ръка. В следващия един месец ще пиша дипломния си сценарий и ще шия на ръка. Очаква ме един страхотен месец:)

И сега - още малко снимки - страхотния Сливен, погледнат от Хайдушката пътека към Карандила (която и този път успях да кача!), езерото на Карандила и няколко цвежи ямболски лаленца:) До скоро!




6 коментара:

  1. Дилянкаааа,това с ръчния куилт си е направо невероятно преживяване-истинско!Сигурна съм че ще му направиш достоен заместник!А покривката е мноооого красива!Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  2. Кажи ми, че няма да е с хартийки, щото ...
    Браво, браво за ентусиазма.
    Покривката е супер, и лалетата са невероятни защото ги видях наживо в Аксиома. И цветово и изработено и живо-о-о-о!

    ОтговорИзтриване
  3. Сууупер мерси за прекрасният разказ!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно приключение те очаква-мечта!

    ОтговорИзтриване
  5. Твоята "Шарена почивка" ,бе наслада за душата ми днес! Благодаря!
    И никога не спирай да се вълнуваш така истински от дребните житейски неща- това ще означава,че живееш!

    ОтговорИзтриване
  6. пишете ,че имате магазин,много бих искала да дойда и да видя вашите творби на живо,къде се намира?

    ОтговорИзтриване