вторник, ноември 03, 2015

Откривателите

Обожавам да ги наблюдавам как откриват нещата. Как опитват неща, понякога с боязън и несигурност, друг път с неподправен устрем, но винаги със задължителна голяма порция любопитство. Тази седмица им предоставих няколко големи възможности за изследване и те се възползваха максимално:)
Бебо откри света на зеленчуците, при това съвсем случайно. Брат му беше взел един домат и една чушка, за да ги очертава на лист (напоследък се интересува от очертаване на шаблони, ръце, предмети). След малко рисуване Бате се разсея и не го прибра, а малкия катерач се възползва от момента и ги докопа. Домата беше третиран като топка, а чушката веднага я нахапа. Опита да я дъвче, но му беше доста трудничко (има 4 зъба) и реши, че е добър вариант да отхапва и плюе. Доста дълго се занимава с тази дейност, после с Бате чистихме заедно...


 Понеже миналата седмица имахме неуспех с рамката с копчета, реших тази седмица да му направя следното упражнение за копчета: От двете страни на 30 см панделка заших по едно копче. Изрязах от филц 20 есенни листа с прорез по средата. Упражнението беше право в целта. Няколко поредни дни беше първото нещо, което хващаше, веднага щом се събуди. Правеше го по половин час 3-4 пъти дневно и оставаше много доволен от резултата, накрая възторжено демонстрираше и викаше "Мамо, научи се, мамо!" (Все още комбинира 1-во и 3-то лице, когато говори за себе си).
 Откривателските приключения включваха и тава с брашно. Бате беше изумен как брашното полепва по различните неща и започна да слага най-различни предмети, за да види как ще полепне брашното. Плътно покриваше всичко, на няколко пъти рисува в брашното (дали е време за сандъчето за писане?). И накрая дойде кулминацията - бухна в брашното един хипопотам от плат. Тогава вече се съсредоточи страхотно да го покрива плътно с брашно. Засипваше го, тупаше го... което неизменно доведе до втората част от упражнението - къпане на хипопотам!
 Нали никой не се съмнява, че това беше хит? Хипопотама беше изобилно насапунисан, търкан, мачкан, поливан и доволно оставен да си почине и изсъхне на парното. А някои деца се наложи да бъдат преоблечени и подсушени:)
 Правихме колаж на къща с дърво, слънце и облаци. Нарязах всичко предварително, дадох лист и стик-лепило. Помогнах само за местоположението на покрива и облаците... После съжалих, разбира се. Много повече ми харесва неговото виждане за прозорците и лъчите на слънцето, огряващи пространството под дървото. Накрая реши, че трябва да направи фон с бои и червен маркер, та стана съвсем слънчев пейзажа. Официално обещавам повече да не се намесвам в аранжирането и да се доверявам на неговите виждания по въпроса. Често са по-добри от моите!

И накрая - абсолютният хит в изминалата седмица - подреждането на форми. Бях писала, че в изминалите две седмици неуспешно се опитвах да му пробутам упражнения с форми. Е, просто се оказа, че предлаганите от мен шаблони са били твърде елементарни за него. Сега му принтирах животни от prekinders.com. Препоръчвам ви ги! А, и да знаете - не съм дала кофа пари за формите. Намерих си китайски фалшификат:) В магазин тип "1 лев" (един голям на завоя на трамваите на Женския пазар) имаше комплект от 60 дървени части за малко над 4 лв, при това в дървена кутийка. Единствената разлика с оригиналните е, че големите ромбове са лилави, а не сини. Което при нас няма значение, защото за Бате шаблоните са по-интересни без цветове, така са му по-трудни. Иначе по размери за абсолютно същите. Ще ме извинявате, че ви пробутвам китайски фалшификати, но действителността ни в момента е такава, че трябва да измисляме възможно най-добрия вариант, включително и във финансово отношение. Мисля, че почти няма родители, които да обучават децата си вкъщи и да не са жертвали от собствения си лукс, а и същевременно колкото и да искаме да вземем всички обучителни материали, пазар така нарастна, че май стана невъзможно. Затова ще пиша, когато намеря алтернатива на добра цена. Толкова от нас за сега. До скоро!





Няма коментари:

Публикуване на коментар