сряда, септември 07, 2011

Индивидуалността на калинките

 Най-хубавата страна на шиенето на пачуърк е сантименталната. Има нещо страшно магическо и мило в шиенето от дрехи и парченца, в шиенето за приятел, за дома... всеки бод е важен, а с всяко докосване на плата  нещото сякаш се зарежда с енергия, която впоследствие не се хаби и не се изчерпва, а само се излъчва от творението:) Такива едни мисли ми идваха в главата, докато шиех тези две малки, но важни за мен нещица. Първото е един весел проект, който дойде изневиделица и така и отхвърча. Поръчката: шалче за саксийка, послучай нов дом. Нищо повече не знаех, но сякаш знаех какво трябва да направя. Избора на плат, цвят или оформление - не се зачудих и за секунда, а цялото шиене, машинното бродиране и всичко останало ми отне не повече от 20 мин. Така е, когато се прави нещичко за хубав човек:) Доволна съм от резултата и се надявам наистина да се е харесал подаръка. Радвам се, че успях да видя и цветето, на което ще е шалчето - отиват си!:)
Второто проектче започна като калъф за тефтер, за продаване в магазина. Но още докато го шиех разбрах, че това си е моя калъф:)
Простичък дизайн, но платовете са важни. Жълтия плат купих като един от многото цветове, които ми трябваха за ръчния куилт. Пък и той беше един от първите платове, които купих в собствения си магазин! Странно, неповторимо и сладко изживяване:) Другия плат, на калинките, също е много специален. Две мънички парченца от него ми бяха подарени от една от първите ни ученички, в първия курс по пачуърк, който водихме с Кети. Този плат седя около година в шкафа ми със съкровища и сега просто дойде неговия ред. А калъфчето стана подходящо за следващите няколко книги, които са в списъка ми за четене. Е, съвсем си е моето.

Чак накрая забелязах, че и в двете неща от този пост има калинки. Съвсем не нарочно. Значи трябва да ги има и в заглавието... нарочно и много, много индивидуално.

4 коментара:

  1. Чудни! Точно това е най-специалното и за мен - преживяването, вграждането и неслучайните случайности :)
    Много хубави книги да ти донесе калъфа! За новодомците те приятелуте са им пожелали :)

    ОтговорИзтриване
  2. Най-хубавата страна на шиенето на пачуърк е сантименталната. Има нещо страшно магическо и мило в шиенето от дрехи и парченца, в шиенето за приятел, за дома... всеки бод е важен, а с всяко докосване на плата нещото сякаш се зарежда с енергия, която впоследствие не се хаби и не се изчерпва, а само се излъчва от творението:---Ей тези думи сякаш ме омагьосаха мен,сякаш аз съм ги мислила и казала!Уловила си и изказала съвсем точно за какво иде реч при шиенето на пач.Затова и го обожавам-влагам душата и сърцето си във всеки и оставам частичка от мен.....Благодаря,Теа за тези думи!
    А нещицата ти са много сладки-калинките и не мен са любимо хвъркато,а пък сестра ми е болна по тях!

    ОтговорИзтриване
  3. Във всяка една творба има частичка от душата на твореца. В тези явно са калинките и...най- вероятно по някакъв начин душата ти е в полет . Продължавай да летиш и никога не спирай да го правиш!

    ОтговорИзтриване