събота, март 10, 2012

Съкровища втора ръка

 Минавам по Пиротска всеки ден - живея близо до единия й край и работя в другия й край. Много хора си мислят, че Пиротска завършва при женския пазар, но всъщност другия й край е зад кино Арена:) Обожавам улицата, много е уникална. Има много неприятни неща по нея, но и много "съкровищници". Имам си любим антиквариат, баничарницата с най-великите какаови сладки, магазинче с бижута от фимо и друго с прекрасни лапми... Но всъщност напоследък затвориха няколко магазина. Преди модата беше на мястото на затворените да отварят дюнерджийници, но в крайна сметка няма смисъл да се наредят 4 дюнерджийници една след друга:) Това, разбира се, не важи за Студентски град, където "Манджа стрийт" поставя сериозна антитеза:)
Тъй де, мина модата с дюнерите. Сега е модата на втората употреба. Дрехи, домашни потреби, неща... Искрено ви казвам, обожавам да ровя в такива места. Много хора се ужасяват от мисълта да пипат употребявани от непознат текстилни неща, смятат за долна каста носещите second hand, а на ровещите в големите кошове гледат като ровещи в контейнери за боклук... Е, нека ви кажа моята теза за втората употреба: втората употреба е бъдещето на средния потребител:) И нямам предвид прогресивно обедняване и пазаруване на такива неща заради по-ниската им цена. Имам предвид оптимистичната възможност хората да осъзнаят пренасищането на пазара и да разберат, че дрехите могат да се носят и отново, всичко може да се прекрои, украси, поднови. И това е прекрасно - няма пренасищане, няма допълнително производство, някоя молекула озон ще просъществува, а някое китайче ще получи 30-секундна почивка. Каузата си струва. За притесняващите се от болести, нека ви успокоя. Купувайки текстил втора употреба, просто го изперете на 90 градуса. Каквото и да е имало по текстила, вече не съществува.
 Още по-забавно е, когато започнеш да откриваш. Аз напоследък имам страхотен нюх в откриване на пачуърк платове. Вчера открих двулицев ръчно шит пачуърк юрган на цена 20 лв, а миналата неделя намерих ръчно шита кукла, която си купих за 71 стотинки. Изпрах я, изсуших я и скоро смятам да опитам да реставрирам лицето й, а след това да я повторя и да ушия още една по същата кройка.
Има няколко страхотни вериги, които продават и платове, като парче метър на метър обикновено излиза под 1 лев... Напоследък под Колоните на Пиротска започнаха да продават и страхотни прежди на килограм, на страхотна цена... Попитах как преждите са втора употреба, като повечето чиленца са с етикети. Обясниха - рязано е от чиленцата, не са пълния си грамаж, но самата прежда е нова... Е, сега аз си имам прежда за чанти, шалове и какви ли още не творчески стремежи:)
Последно искам да разкажа за още един тип магазини, на които свалям шапка. Магазините "Рето". Има такива при паркинга на Пиротска, има също и на ул. Цар Симеон и един голям на Сливница. Рето е организация, занимаваща се с осигуряването на трудотерапия за отказали се наркозависими. В магазините си продават реставрирани мебели и вещи, приемат поръчки за правене на мебели, за тапициране и за какво ли още не... А от скоро и шият пачуърк! Точно по този начин се срещнахме - с няколко момичета си говорихме за комбинирането на платове, а в последствие ми донесоха и голямо одеало за куилтване:) Щастлива съм да се отбивам в магазините и да си мечтая как ще се обзаведа някой ден с техните реставрирани мебели... Момичетата също правят и прекрасни играчки, тъй че се отбийте да им се порадвате, страхотни са:)
И така, всичко до тук беше изложение по темата колко е хубаво да си купиш нещо втора употреба... Не се притеснявайте да поровите и да се радвате на съкровищата, понеже това си е начин да се обзаведем със страхотни неща на почти никаква цена, пък и да подкрепим екологията, не-купувайки нещо ново. Споделяйте съкровищата, за да могат и повечко хора да спрат да мислят, че втора употреба значи старо, мръсно и бедняшко... Хубав и съкровищен ден!:)

6 коментара:

  1. Всичките ми прежди са от тези магазини - по -евтино и разнообразно!Страхотни чанти и невероятни парчетии!Идеи,идеи и пак идеи!Съкровища има навсякъде,стига човек да има очи да вижда!
    Галина Иванова

    ОтговорИзтриване
  2. Мила моя,Теа!
    Дори не можеш да предположиш колко много,ужасно много ти благодаря за този пост!!!!!!Аз твърде отдавна се каня да пиша по темата,но все не намирах време и повод..........И.....точно днес мислех (и ще го направя де!!!) да постна публикация за това.
    Споделям на 1000 процента мнението ти за Втората употреба!!!!
    И най-вече в частта му за екологията.Ох,няма да повтарям всичко,което ти толкова добре си казала,за което още веднъж ужасно ти благодаря!Просто ще се присъединя към призива ти-нека оставим китайските деца да починат малко,та те са само деца!Преди време гледах един документален филм за такива фабрики,само че в Индия.Родителите продаваха децата си,а те работеха по 18 часа за едната храна,без заплащане!!!Шиеха мъниста направо на пода......
    И пак-страхотна си!!!!
    А,и в момента правя едни ягодки от риза-втора ръка.....ще видиш по-късно!
    Прекрасен ден и на теб!
    P.S.това май е най-дългият ми коментар....

    ОтговорИзтриване
  3. Преди два месеца, идвайки до работилничката на Пиротска се отбих в един такъв магазин и си закупих за 2.03 лв. страхотно шалтенце - куилтвано на ръка, но още не съм го снимала да го покажа на групата. Коя ръка го изработи, та аз дадох САМО 2лв.
    А през лятото, преди да заредят зимните дрехи тук намалиха летните за 4 бр - 1лв и считайте какво последва......... Сметнете 17 лв. по 4 парчета - колко ризи и поли имам налице - страхотни десени!!!!!!
    Теа, сега ме е яд, че не хванах влака сутринта за София, понеже малко се успах. Но няма да им простя на тези магазини.
    Таня
    Също така купувам играчки от плат, на които да взема кройката - и прежди веднъж имаше и ние с колежката ги изкупихме - ха,ха, но не съм знаела, че има прежди и на Пиротска.
    Тази събота пропуснах, но живот и здраве другата съм на линия, само да внимавам за авоарите и да тръгна с по-малко, че иначе спирка няма.
    Кукличката е невероятна!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз подкрепям изцяло. Освен платовете, които откривам или разби блузи и ризи подходящи за наряязване има и уникални плетени покривки или бродирани... Скоро си купих огромна покривка за маса с размер около 1,50 х 1,20 м. - изработена по техниката на калоферските дантели - на барабан.. за цената от 4 лева..това е просто невероятен труд - месец сигурно, знам ли, толкова финна и прецизно изработена - не че знам къде ще я сложа, но просто..:)

    ОтговорИзтриване
  5. С Рето съм запозната отдавна.Но парчета плат на метър не бях виждала.Магазина от който аз купувах прежди го затвориха,ще погледна в този под колоните.Мерси за информацияата

    ОтговорИзтриване
  6. И аз като теб обичам да се ровя в тези магазини! Истински съкровища се крият там! Дрехите са по качествени от тези в нормалните магазини! Не страдам от предразсъдъци, даже много ми е приятно като купя нещо хубаво, почти ново. Последно в един магазин намерих прекрасни дървени играчки за лев два.

    ОтговорИзтриване