понеделник, май 11, 2015

Занимания у дома

Тази седмица беше особено трудна. Започнахме я с болен от грип татко, продължихме я с кашлица от всички, но пък я завършихме с голямо парти по случай рождения ден на вече оздравелия татко. Заниманията ни много избягаха от програмата, понеже почти всеки ден имахме нещо друго за вършене - чистихме основно, готвихме (много!), пазарувахме от далеч, пак готвихме... Имахме и ангажимент с профилактичния преглед при ортопед на малкия, също гости за игра и няколко дъъълги ходения в парка... та време за домашните ни занимания се намираше само "между другото". Затова и реших да я използвам да преговорим и затвърдим наученото досега, без много нови неща. Един вид пролетна ваканция...
Ето все пак какво правихме:
 Вики остана очарован от едно мое бурканче с копчета. Дадох му го (от близо година не слага нищо в уста, пък и беше под наблюдение). Сортираше ги, отделяше еднаквите, разделяше ги на малки и големи. Втория път, в който ги взе, пускаше по няколко в бурканчето, за да ги слуша как дрънкат.

 Отново копчета, този път еднакви по цвят и с различна форма. Отново сортираше еднаквите, броихме ги - колко са ябълките, колко пингвините и т.н.








Правихме форми от клечки и пластелин. На петоъгълника той реши, че е време да минем към 3Д формите и добави вертикални клечки там, където беше пластелина:)
 Върна се към старо, но любимо занимание. Първо подреждаме заедно основите на гумения пъзел, после той взима предварително извадените букви и им търси местата. На практика го използваме като пъзелите за вграждане. Хубавото е, че има търпението да ги намери всичките. Но не и да ги прибере впоследствие:)
 Имаме прекрасен "Мемори" комплект с мечета на Ravensburger. Много са красиви, нежни и детайлни. Вики все още не може да разбере правилата на играта, но пък ги подрежда 2х2 еднакви. Мечетата са 12 двойки, разбъркваме ги и ги нареждаме на пода, а той трябва да събере "приятелчетата". Вече го прави безпогрешно и проявява чувство за хумор, като слага мече на грешното място и се смее... Вече казваме кое е панда, кое е зелено мече, кое е мечето с червен шал и т.н.
 Практически занимания - отваряне и затваряне на винтови капачки. Бързо се изчерпа откъм интерес. Лесно ги отваря, но не успява да ги затвори, иска му се да се получава бързо и само с натиск, без да върти.
Къпане на кон:) Не е най-практическото умение, но много помага за мира у дома. Ако не му е стигнала играта на къпане през деня, се включва прекалено бурно в къпането на бебето вечер... Затова и гледам да му "утоля" тази нужда през деня, като му давам гъба с бебешки шампоан и  мноооого мъничко топла вода на дъното на легена. Снабдявам го и с хавлиена кърпа покрай легена, но тя последния път се оказа също в легена. Преди това вкара вътре и един гумен крокодил, който "папа пяна". Хубаво, че все пак не "папаше" коня. И така... имаме си най-чистия кон и най-сития крокодил.

Освен сниманите занимания - изрязах всички познати вече букви от филц, преговаряхме ги, писахме ги и ги търсихме по заглавията на книгите, табелите по улицата и т.н.
Броихме солети, моливи, ягоди.
Продължаваме активно с ученето на къпане и миене на зъби. Прави го с много радост, което за мен засега е добро начало.
Добавихме много игра с конструктори, пъзели, кубчета. Имаше и кулинарно изживяване на смесване на компот с кисело мляко, след което сам дегустираше.
Това е от нас засега. Днес вече започнахме новата седмица с упражнение по преливане на течности.  До скоро!

Няма коментари:

Публикуване на коментар