четвъртък, май 28, 2015

Фунии, копчета и мъничко червеничко....

Здравейте! Изминалата седмица беше спокойна и продуктивна за нас. Макар и да нямаме много "документирани" занимания, споделям колкото успях да заснема.
И така - заниманията с Вики (2 г. 2 м.)
Цвят червено - за първи път опитвам да представя цвят извън сензори кутия, само с предмети в кошница. Идеята ми беше да казваме имената на предметите и да се опитаме да съчетаваме нещата. Уви, нямаше никакъв интерес. Представих кошницата, извадих нещата едно по едно, подредих ги пред него и казвах имената на нещата, после ги върнах и му предложих кошницата. Имаше текстилна торбичка, три клечки, щипка, прежда, меко топче, малко конче и филцови квадратчета. Вики взе торбичката, напъха няколко неща в нея, затрудни се да пъхне преждата и изостави всичко. Отчитам, че заниманието просто е за много по-малки деца и му беше безинтересно, свикнал е да прави повече неща и да ги разглежда в сензори кутия.

 Второто занимание с цветовете беше далеч по-успешно. Правихме топчета от пластелин и ги слагахме в съответния цвят капачка. Имаше известен интерес, но му беше лесно. После правихме форми в съответния цвят пластелин на формата - това му беше далеч по-интересно, но предполагам, че е заради интереса му към правене на форми в момента. Всекидневно играе с пластелина и прави формички, трябва да наблегна повече на тези дейности.

Представих буквата "И". Дейността ни, свързана с нея, беше да подреждаме копчета по контура на буквата. Заниманието му беше интересно, подреди копчетата и не излизаше от контура. Амбицирах се за заниманието и направих листчета и с другите букви, но явно прекалих и той загуби интерес. Е, учим се заедно:)
Важното е, че научи буквата и с нея приключихме гласните. Вече ги разпознава свободно, намира ги, сочи ги и отговаря, когато го питаш.
Абсолютния хит сред заниманията отново беше преливането на вода. Този път му предоставих фуния, малка чашка и шишенце с тясно гърло. Много му хареса принципа на фунията, на два пъти я забрави и разля водата, но после вече помнеше. Експериментирахме с упражнението - в следващите дни заменихме водата с ориз, но определено се отчете като крачка назад и се върнахме на водата. 
В момента нещото, на което акцентираме най-много, е езика. Всекидневно научава нови думи, започна да прави изречения с по 3 думи - "Тати спинка тука", "Мама пие сок", "Бебо играе биба". Всяко нещо, което чуе, опитва да повтори. Когато казва нещо ново, изисква някой да го повтори след него по правилен начин, иначе повтаря думата, докато някой не я каже също. Все повече описва емоциите си, действията си. Говори постоянно, преговаря вечер преди заспиване.
В момента големия проблем ни е хвърлянето. Прави го, когато се опитва да привлече внимание, не знае какво да прави с предмета или му пречи. Опитвам се да обяснявам, че може да го постави внимателно долу, но рядко има плод. Проблема стана по-различен, когато забеляза, че бебето се смее, когато той хвърли нещо. Така хем се радвам, че комуникират, хем хвърлянето става ежедневно. Надявам се да е период и скоро да го преодолее.

Мати, 5 месеца - сериозно въртене и опити да се обърне от гръб на корем, засега неуспешно. Все повече се съсредоточава в дрънкалките, с дясната ръка дрънка умишлено. Смее се много, търси батко си и се "закача", като минеш покрай него. Стана много вокален, много писука и говори. Седи почти самостоятелно и много иска да си опита краката на вкус, но все не ги достига:) Опита моркови и му харесаха, на два пъти дадох и парче ябълка да смуче, беше очарован.

Днес ще си платя първи вариант на нещо като програма за Монтесори занимания за 2-3 годишни. Купувам тази: link. Ако програмата е успешна и ми хареса, смятам да купя и бебешката. Покрай многото дейности и идеи, които искам да направя, реших да не подготвям собствена програма, а да ползвам готова. Ситуацията е такава, че или ще подготвям програмата и ще купувам материалите, или ще купя програма и ще подготвям материалите. Вторият вариант засега ми е по-удобен и финансово възможен, затова реших да купя тази програма и да се съсредоточа в изпълнението й. Ще се опитам да споделям как са нещата, макар и често да нямам сили вечер да пиша:) Но... както пише в Словото - "Радостта в Господа е нашата сила". А аз радости имам много, тъй че и силата ще дойде.
Бъдете благословени!

Няма коментари:

Публикуване на коментар