вторник, август 11, 2015

Откривателски бутилки или discovery bottles

 И докато всичко около мен е все още в брокат... да се похваля с първия ми опит за "discovery bottles". Сензорен материал за бебета. Малко теория - биват няколко вида - "шейкъри" - сухи и течни, "виждам-виждам" - пълнят се с основа (ориз, леща, пясък) и допълнителни неща за търсене - дребни играчки, монети и т.н. На Вики преди време правих бутилки с камъчета, ластичета, клончета - сухи неща, които да дрънкат и да се местят. Веднъж направих и с вода, но много бързо нещата помътняха. Не знам и сега колко ще удържат, но практиката ще покаже. И така - водих се по този урок: ЦЪК. Специални благодарности за споделянето на опита, беше ми безценен! И така, ето го моят скромен опит. Необходимите материали (с местата, от където съм ги взела и ориентировъчни цени)
- брокатено лепило - 6 цвята - "Ем Арт", 1 лв
- сух брокат - "Идея хоби" - 4 10-грамови бурканчета, по 2, 40 всяко
- мъниста - "Ем Арт" - 4 пакетчета, по 1 лв всяко
- глицерин - 4 шишенца, по 1, 10 всяко
И накрая - бурканчета. Първо опитах да ги сложа в 190 гр. бурканчета от Baby Love пюрета - много зле се получи. Те са на тънък винт, не искат да се затварят, пък и са твърде малки и ефекта не се вижда. Втори опит - пресипах ги във високи 200 мл бутилки от сок и се получи мнооого по-добре. Обаче имах само три... четвъртата беше заменена от обикновена, пластмасова бутилка от минерална вода. Там движенията на частиците са съвсем ясни, много хубаво се вижда, получи се и интересен ефект - броката се вдига нагоре, а мънистата падат на дъното. Обаче стана едно такова силно блатисто зелено... да не ви разправям!
И така - първо сухите съставки, после - лепилце, глицеролче и гореща водичка. И после хубаво смесване. Накрая теглих по един дебел слой горещ силикон в края на капачките - така би трябвало да имам достатъчно време да забележа, ако бебетата тръгнат да ги отварят:)
Аз - да си призная - много се заиграх с тях! Много са хипнотизиращи. Чакам сега с нетърпение момчетата да се събудят, за да им ги покажа и да видя реакции!



Няма коментари:

Публикуване на коментар