неделя, октомври 11, 2015

30-дневното Монтесори предизвикателство и една продуктивна есенна седмица

 Тази седмица беше много, много продуктивна. Голяма заслуга има 30-дневното Монтесори предизвикателство, което започнахме вкъщи. Върви страхотно, вече нанесохме много промени вкъщи, които дават добър плод. Вляво - кухненския ни кът, в който са събрани нещата за хранене и малко дървени плодове за рязане (обожаваме ги! Бате за рязане, Бебо за търкаляне и удряне) В долната част на шкафа има място и за няколко чисти кърпи, които Бате взима, когато разлее нещо или се изцапа. Все още след използване ги връща на същото място, но и до там ще стигнем. Подредихме и стаята им така, че да можем максимално да се доближим до идеите на Монтесори.
 Около триста пъти Бате нареди кулата... Всеки път различно, пък и на различно място. Вслучая - на дивана. По-зрелищно пада от там:)
 Бебо пък много се забавлява в момента със сиренето от една игра на Imaginarium. По принцип е дървено сирене с мишки и чукче, но в нашия случай - кутия с по-малко гумено топче. Дървените мишлета влизат трудно, а топчето по-лесно. Бебо се справя перфектно и покрай него започна да се опитва да пъхне всичко навсякъде. И най-вече в устата си...

Упражнението от практическия живот за тази седмица беше наливане от шише в две чаши. Ще го оставя още известно време. Много му харесва, но все още не спира да налива в първата чаша, за да остане и за втората. Практикуваме същото и при поливането на цветята у дома, но той така се хипнотизира от изливащата се вода, че не му се ще да спира...

 Наскоро се сдобихме със "Смях карти с професиите" на Cleverbook. Картите са сравнително добри - 13 професии с по 3 допълнителни карти, отнасящи се за всяка. Имат някои чисто логически проблеми (Например готвачката държи готова торта, а на останалите карти за нея има зеленчуци и други неасоциативни с тортата неща), но Бате се справя добре. Използваме по няколко (4-5) карти с професии и търсим съответната логична за професията карта (Учителка - черна дъска).
 Използвахме два кашона за лодки, всеки имаше своя и се спускаха по реката, течаща през хола ни...
 Намерих чудесни схеми за подредба на форми, подготвих ги като материал, но там срещнах спънка, Бате не ги хареса. Нареди едно и прибра нещата. Може би му го представих в неподходящо време (много скоро беше станал от следобеден сън), може би му беше доста елементарно. Другата седмица ще направим още един опит и ако пак не му хареса, ще го прибера.

 Взехме книжка за броене със стикери и към нея имаше страхотен плакат. Бате се забавлява да казва нещата, да ги брои...
 За фината моторика - клечки за зъби в дупчиците на солницата. Първоначално Бате развъртя капачката и започна да ги пуска през големия отвор, но после все пак оцени трудността на задачата и започна да ги пуска през малките отвори, отново броейки ги: "Едно, две, три, пет..."
Правихме венец от есенни листа (от хартия). Бате беше щастлив да лепи със сухо лепило, всичките той ги залепи, аз се намесвах колкото да завъртя основата, защото той ги лепеше едно върху друго, винаги на едно и също място. Повече го интересуваше "мазането" с лепило.
Много успешното ни математическо упражнение - карти с точки за броене, Бате слагаше картонени точки върху точките на картите и започна да разбира понятията за "повече" и "по-малко". След като нареди всички карти, той прокара едно влакче през всички и забеляза, че на 0, 1 и 2 има най-много място да мине влакчето, а към 10 вече няма място...


И така, това беше снимковия материал от нашата седмица:) Бебешки снимки нямаме много, понеже там сега голямата тема е лазене и изправяне. Опитва се да се изправя, хванат за всичко. Осъзна способността си да лази много бързо и свободата, която това му дава. Става все по-самостоятелен в храненето и заспиването... и прилича все по-малко на бебе. За съжаление откривателският дух често го води към някоя и друга синина, но май е неизбежно... За следващата седмица съм планирала занимавки с кестени и листа, както и нова порция домашен пластелин... От нас за тази седмица - толкова. Надяваме се да сме вдъхновили някой за занимавки през дъждовните дни:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар