неделя, декември 07, 2014

Занимавки вкъщи

Напоследък чета доста за развиващи занимания за дечица и съм благодарна за всяка добра,
интересна и опитана идея. Така се замислих за вариант да "предам нататък" нещата, които са се получили добре при нас. Напоследък времето не позволява често излизане навън и имаме все повече време да играем и експериментираме вкъщи. Тъй че оттук нататък ще споделям освен нещата, които изработвам, също и с какво сме се занимавали наскоро с Вики. В момента изучавам метода на Мария Монтесори, тъй че ще споделям и какво ново сме опитали, как е протекло, какви материали намирам и подготвям и т.н. За да е максимално полезно - Вики е на 1,8 години и занимавките ни са съобразени с тази възраст.

И за да не ви занимавам всекидневно (не, че бих успяла!), мисля да концентрирам занимавките ни през седмицата в един неделен пост. Тази седмица се сдобихме с чудесни детски столчета и обзаведохме приятен кът за творене и изучаване, тъй че бяхме по-продуктивни от обикновено - рисувахме форми, рисувахме с печати, пресипвахме ориз и редихме нов пъзел. За съжаление идеята за споделянето на активностите ни дойде късно, тъй че нямам снимков материал, освен от днешния ден.

Днес заложих на домашно приготвения пластелин. Правя го за трети път, но за съжаление този път не беше толкова успешен, колкото миналите два пъти. Първо - рецептата!
- 1 ч. чаша брашно
- 1/2 ч.ч. сол
- 1 ч.ч. вода
- 1 с. л. олио
- 2-3 с.л. лимонтозу

оцветител (боя за яйца или сладки).

 Всичко се смесва, загрява се на котлона и се бърка непрестанно, докато стане на топка в средата на тенджерата. Вади се, покрива се с мокра кърпа и се чака да поизстине, след което е готово за мачкане. При последния ми опит от днес стана по-лепкав от обикновено, затова после заедно го месихме с още малко брашно и ефекта беше добър.

Пластелина може да се съхранява във затворена кутия или буркан доста дълго, но все пак обстойно го проверявайте всеки път, преди да го дадете на децата. Не е опасен при опитване на вкус, но за сметка на това е много солен и неприятен, та бързо прекъсва гастрономичните опити на младото поколение.

Вики днес го мачка, после къса малки парченца от него, боде в него клечки и пръчки... И беше много изненадан, че от време на време му се лепи по пръстите. Той не обича да се цапа и след всяко забелязано изцапване се бършеше в салфетка... Накрая реши кардинално проблема и тръгна да бърше пластелина с мокра кърпичка:) И така... доста време се забавлява с него, мисля утре отново да му го предложа, за да видим дали ще измисли ново занимание с него и евентуално да опитаме да сътворим няколко топчета:)

Това е. Надявам се рецептата да ви се получи и ще се радвам на снимки и коментари как са реагирали вашите млади откриватели. Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар