четвъртък, ноември 27, 2014

Как да си направим пачуърк топчета


 Напоследък се интересувам доста от методите на обучение на Мария Монтесори. Според нейната философия, сензитивното обучение предхожда всяко друго и трябва да се стимулира от най-ранна възраст... Покрай този интерес разбрах, че и моите любими пачуърк топчета се нареждат сред стимулиращите сетивата на бебето материали. Затова реших да покажа вариант за направата им в домашни условия.
Могат да се ушият на машина или на ръка... Могат да се използват памучни платове или детски дрешки за спомен, може и да се направят от комбинация различни материи (стига да не са много разтегливи), за повече стимулиране на сетивата. За пълнеж - силиконов пух, но може да се използва и друг материал - дунапрен, памук, пълнеж от възглавница, нарязани парцалчета....
В моя случай правим двуцветно топче, но начина е аналогичен и с повече. Първо ни трябва шаблон кръг - капак, чиния или нещо друго. Препоръчвам да е поне десетина сантиметра в диаметър, за да не е топчето твърде малко.
Трябват ни 3 кръга от синия плат и 6 кръга от жълтия. Вслучая синият плат ще е на повърхността на топчето, а жълтият - във вътрешността.

 Всички жълти кръгчета разрязваме наполовина, общо трябва да получим 12 полукръга.
 Всички сини кръгчета сгъваме на 4 и маркираме с дъга от ъгъл до ъгъл така, както е показано на снимката. Идеята е да се получи симетрична форма. Маркираме чрез същия шаблон, за да можем да уцелим извивката.
 Изрязваме по маркировката през четирите слоя така, че да получим по 4 елемента от всяко синьо кръгче.

 Общо трябва да имаме 12 сини елемента и 12 жълти полукръга. Ако решите, можете да ги направите всичките от различен плат - така топчето ще стане много весело и прекрасно - чуден подарък, даже не само за бебчета:)
 Започваме с шиенето. Налагаме синият елемент по дъгата на жълтия, започвайки от средата - по начина от снимката. Зашиваме, като внимаваме на върха. Ако шиете на ръка - внимавайте бодовете да са мънички и равни.

 Сгъваме жълтия елемент наполовина така, че дъгата на синия да "полегне" върху дъгата на жълтия. Тук вече формата става 3-д, тъй че е мъничко по-трудно.
Зашиваме и по втората дъга, като се стараем да запазим формата при върховете.
 Накрая ни остана отворена само правата страна на жълтия елемент. Нея зашиване наполовина (само там, където е карфицата на снимката), за да остане отвор за обръщане и пълнене.
След като сме зашили всичките 12 елемента, ги обръщаме и ги пълним с избрания пълнеж. Топчето става хубаво и когато сме сложили много пълнеж, и когато е по-рехаво. От вас зависи какъв вариант ше изберете.  Зашиваме отворите със скрит бод. Местенцата, където е шито, няма да се виждат в готовото топче, тъй че може и да не се престаравате с вниманието там.

 Финален етап - аранжираме топчето. Препоръчвам ви да закрепите елементите с безопасни игли, преди да ги зашиете, за да ви е по-лесно и да не мислите постоянно дали всичко е правилно. Принципът на подреждане е следния: Зашиват се по 4 връхчета заедно. Тоест всяко връхче докосва 3 други. Съветвам ви да започнете със свързването на 4 елемента и после да добавяте други. Не се притеснявайте, ако изглежда неравномерно - щом я зашиете, всичко ще си дойде по местата и ще изглежда далеч по-спретнато. Зашиваме с контрастен конец, ако топчето не е за бебе, може да се добавят и копченца или други украси. Готови сме!






Няма коментари:

Публикуване на коментар